(Nog) Betere verpleeghuiszorg

Kwaliteit van zorg voor mensen met dementie in instellingen vanuit psychologisch perspectief: Masterclass voor psychologen en hun (kwaliteits-)manager

De media, de politiek, belangenbehartigers en de samenleving vragen zich al tientallen jaren af hoe het kan: de kwaliteit van zorg voor mensen met dementie verschilt aanzienlijk tussen instellingen, locaties en zelfs tussen verschillende woningen binnen een locatie. Meer geld en een nieuw kwaliteitskader moeten uitkomst brengen. Maar hieraan voorafgaand ligt een belangrijke vraag: wat maakt nu dat een instelling goede woonzorg kan leveren aan mensen met dementie? Vanuit het psychologisch perspectief is inmiddels veel bekend over succesfactoren in de woonzorg voor mensen met dementie. Meer inzicht in de behoeften van mensen met dementie en hun zorgverleners kan een belangrijke bijdrage leveren aan daadwerkelijke en blijvende kwaliteitsverbetering in verpleeghuizen.

Op weg naar een duurzame, op kennis gebaseerde visie op woonzorg voor mensen met dementie? Schrijf je dan snel in voor een unieke masterclass voor psychologen en hun (kwaliteits-)manager, die de PgD in samenwerking met het Trimbos-instituut organiseert. Er is slechts plaats voor 10 duo’s. 

Doelen van de bijeenkomst:

  1. (Kwaliteits)managers en psychologen krijgen inzicht in psychologische factoren die de basis vormen voor kwalitatief hoogwaardige woonzorg voor mensen met dementie.
  2. Psychologen en hun (kwaliteits)manager gaan in dialoog en bouwen zo aan een gemeenschappelijke visie op zorg voor mensen met dementie in hun instelling.

Programma:

  • Kennisoverdracht middels drie korte voordrachten: Persoonsgericht zorgen én managen: Lessen uit de Monitor Woonvormen Dementie. Pluk de dag: Het belang van een goede dag en kennismaking met De Reigershoeve. Nooit eindigend werk: Opgaven voor verzorgenden
  • Pitches van deelnemende organisaties: onze kernkwaliteiten
  • Werksessie met als resultaat een eerste concept van een visie op woonzorg voor mensen met dementie op basis van de gepresenteerde kennis.

Docenten:

Dr. Bernadette Willemse, programmahoofd Ouderen op het Trimbos Instituut.  Zij promoveerde in 2016 op onderzoek naar persoonsgerichte zorg en werkomstandigheden van verzorgenden in de zorg voor mensen met dementie, op basis van gegevens van de Monitor Woonvormen dementie. Zij is expert op het gebied van (implementatie van) persoonsgerichte zorg, de werkomstandigheden en welbevinden van zorgprofessionals in de verpleeghuiszorg, (e-)toepassingen voor ondersteuning van mantelzorgers van mensen met dementie, e-learning modules voor zorgprofessionals en onderzoek naar de organisatie van de dementiezorg thuis.

Dr. Dieneke Smit promoveerde begin 2018 op het onderwerp ‘Pluk de dag’ over een zinvolle dag voor bewoners van zorginstellingen. Ze was als wetenschappelijk medewerker van het Trimbos- instituut betrokken bij het onderzoek met de Monitor Woonvormen Dementie. Daarnaast is zij samen met haar vader initiatiefnemer en manager van de Reigershoeve, een woonzorgboerderij voor 24 bewoners met een vorm van dementie die intensieve zorg nodig hebben.

Drs. Maritza Allewijn is Gz-psycholoog bij De Rijnhoven en directeur van de PgD Psychologische expertise voor de ouderenzorg. Ze ontwikkelde samen met anderen de cursus ‘Het begeleiden van verzorgende teams in de ouderenzorg’, die inmiddels al 20 jaar succesvol gegeven wordt bij de PgD. Ze is lid van de toetsingscommissie Interventies Ouderenzorg en betrokken bij de ontwikkeling van diverse interventies voor mensen met dementie en hun naasten, zoals Samen Verder na de Diagnose Dementie.

Let op: Inschrijven alleen mogelijk voor duo's: psycholoog en (kwaliteits)manager. Schrijf in op naam van de psycholoog en vermeld bij het factuuradres de naam van de (kwaliteits)manager.

 

Informatie
Type evenement: 
Cursus
Kosten: 
PgD-leden en hun (kwaliteits)manager: €20,- per persoon; niet PgD-leden en hun (kwaliteits)manager: €120,- per persoon
Locatie: 
Trimbos-instituut
Da Costakade 45
3521 VS Utrecht
Datum evenement: 
woensdag, 5 september, 2018 - 15:00 tot 18:00
Start inschrijfperiode: 
woensdag, 18 april, 2018
Einde inschrijfperiode: 
woensdag, 29 augustus, 2018
Totale capaciteit: 
13
Beschikbare plaatsen: 
0

Registreer voor (Nog) Betere verpleeghuiszorg

De inschrijfperiode is gesloten op 29 aug 2018