woensdag, 18 januari 2023

Behandelen van ouderen met psychische klachten is een uitdaging, vooral wanneer er sprake is van cognitieve problemen. Voor deze cliënten blijken de meer probleemgerichte behandelingen niet altijd goed bruikbaar. Daarnaast is het belangrijk om juist bij kwetsbare ouderen niet alleen de aandacht te richten op problemen, of wat niet meer gaat, maar breder te kijken naar algeheel welbevinden. Oplossingsgerichte therapie blijkt een waardevolle methodiek te zijn in de behandeling met ouderen. Omdat er veel aandacht is voor het opbouwen van een effectieve samenwerkingsrelatie en het stellen van de juiste vragen geeft  OT tevens een belangrijke gesprekstechnische basis voor psychologen in de ouderenzorg. Want ook gesprekken met verzorgenden, andere disciplines of familieleden kunnen gemakkelijk verzanden in gerichtheid op beperkingen in plaats van mogelijkheden, op problemen in plaats van oplossingen. Goed kunnen werken met het gedachtengoed en het gespreksprotocol van OT geeft je als psycholoog in de ouderenzorg veel houvast, rust en therapeutisch optimisme. Want (mini)wonderen bestaan als we cliënten en collega’s anders leren kijken naar hun dagelijks leven en helpen juist hun kracht te benutten.

In het verleden heeft de PgD vaak cursussen OT voor psychologen in de ouderenzorg georganiseerd. Door omstandigheden is dat er de laatste tijd niet van gekomen. Daarom wijzen we jullie graag op de mogelijkheid om deze cursus bij GERION te volgen, ook hier is de docent Marion Klaver. Deze 4-daagse cursus besteedt naast de theorie en het gespreksprotocol veel aandacht aan oefenen, modelling en praktijkvoorbeelden. De cursus begint op donderdag 23 maart a.s. en er is nog plaats. Inschrijven kan via de website van GERION.

De vraag naar scholing in OT is groot, ook voor in company varianten. Daarom zouden we graag in contact komen met collega’s die bekwaam zijn in OT en de stap zouden willen zetten om docent te worden. Belangstelling? Stuur een mail naar info@PgDexpertise.nl,

 

Card image cap
door: Maritza Allewijn
op: 18 januari 2023

Ander nieuws

developed by