woensdag, 6 maart 2024

Een prestigieuze ambitie! Zijn huisgenoten in het verpleeghuis in Utrecht waar hij woont, zijn voor hem een belangrijke bron van inspiratie. Na eerder zich vooral te laten horen via publicaties en interviews, maakte hij in 2023 de documentaire Human Forever, samen met filmmaker en vriend Jonathan de Jong.

Ook ik ben fan van Teun, hij doet in mijn ogen goed werk en spreekt veel mensen aan met zijn belangrijke boodschap en onorthodoxe presentatie. Toen ik door een van mijn cliënten, dochter van een vader met dementie, er op gewezen werd dat Human Forever zo’n waardevolle film was, moest ik hem natuurlijk ook eindelijk eens gaan zien. Voor zover ik weet kan dat nog niet van achter de laptop, dus... op naar de bioscoop.

De documentaire toont de zorg voor mensen met dementie in verschillende landen en culturen. Teun en Jonathan laten zien dat vooral de mens- en zorgvisie die ten grondslag ligt aan zorg voor mensen met dementie het verschil maakt en niet zozeer de financiële mogelijkheden of kwaliteit van de gebouwen of andere faciliteiten. Waar medemenselijkheid, gelijkwaardigheid en wederkerigheid de boventoon voeren, is goed (samen)leven met dementie mogelijk. Een boodschap naar mijn hart! De film is bovendien onderhoudend en van tijd tot tijd zeer ontroerend. Teun heeft een rustige, open en nieuwsgierige houding in de contacten die hij heeft met mensen met dementie, waardoor mensen zich gemakkelijk uiten en zichzelf kunnen zijn.

Bij het zien van de film kwamen telkens woorden van Tom Kitwood bij mij boven: ‘The person comes first’. Bijzonder, dat ruim 25 jaar na het verschijnen van zijn boek ‘Dementia reconsiderd’, dat voor de ouderenpsychologie zo bepalend is geweest, een vergelijkbare boodschap in een totaal nieuwe verpakking de wereld ingestuurd wordt. Tegelijkertijd schrijnend dat het kennelijk nog nodig is de zorg te ‘vernieuwen’ in deze richting.

De film lijkt mij bruikbaar om samen te zien, met collega’s, zorgmedewerkers, managers, opleiders en dan met elkaar eens te toetsen met welke visie een ieder in het werk staat. Ook nieuwsgierig geworden? Ga dan deze absoluut inspirerende film zien in de bioscoop. Via de website van Teun kun je handig zien waar en wanneer de film te zien is en zelfs kaartjes bestellen. Of neem contact op met de makers.

developed by