Samen verder na de diagnose dementie

De interventie ‘Samen verder na de diagnose dementie’ is erop gericht mensen met dementie en hun centrale mantelzorger handvatten te geven om met alle veranderingen en stressoren die de dementie met zich meebrengt om te leren gaan. De centrale mantelzorger zal vaak een partner zijn, maar kan ook een zoon, dochter, ander familielid of vriend zijn. Deze interventie is een aangepaste versie van de methode SHARE (voorheen Early Diagnosis Dyadic Intervention). Deze Amerikaanse interventie, ontwikkeld door Benjamin Rose Institute, is gebaseerd op het Stress Process Model of Caregiving. De Nederlandse bewerking bestaat uit een pre-sessie, vier sessies en een optionele familiesessie. De thema’s die worden besproken zijn: Relatie en communicatie, waarden en voorkeuren, tijd voor jezelf en voor elkaar, hulp inschakelen en het gemaakte toekomstplan delen met belangrijke anderen. Het toekomstplan kan houvast bieden bij het nemen van moeilijke beslissingen waar het cliëntpaar later voor kan komen staan. De methodiek is overzichtelijk en biedt veel houvast voor de werkwijze. Daarnaast is het vakmanschap van de gz-psycholoog van belang om de methodiek aan te passen aan de wensen en mogelijkheden van ieder uniek cliëntpaar. Het Trimbos-instituut werkt, samen met de PgD, aan de doorontwikkeling en implementatie van de methodiek.

Doelgroep: De training is bedoeld voor gz-psychologen en PIOG’s die willen gaan werken met de interventie ‘Samen verder na de diagnose dementie’.

Inhoud: De theoretische uitgangspunten worden toegelicht, evenals relevante resultaten uit het pilotonderzoek. Daarna wordt de methodiek doorgelopen aan de hand van praktijkvoorbeelden en vaardigheidstrainingen. De werkmap met handleiding wordt tijdens de training uitgereikt.

Docent:

Ingrid van de Ven, gz-psycholoog Parnassia team Ouderen/ PHHaastrecht. Ingrid heeft meegewerkt aan de pilot en diverse cliëntparen begeleid aan de hand van de methodiek.

N.B. We blijven de landelijke richtlijnen en de ontwikkelingen in het land volgen. We hebben er vertrouwen in dat de cursus op genoemde locatie gehouden kan worden. Mocht de situatie veranderen dan zal er uiteraard contact worden opgenomen met ingeschreven deelnemers.

Er loopt vanuit het Trimbos nog een onderzoek naar de impact van de interventie. Ben je geïnteresseerd om hieraan bij te dragen, neem dan contact op met info@pgdexpertise.nl. Wij brengen je dan in contact met het Trimbos. Een onderzoeker zal contact met je opnemen om het onderzoek toe te lichten. Deelname is geheel vrijwillig en staat los van de training.

 

Informatie
Type evenement: 
Cursus
Kosten: 
Niet leden: € 260,- PgD leden (50% korting): € 130,- (incl. cursus materiaal)
Locatie: 
n.t.b.

Datum evenement: 
donderdag, 10 september, 2020 - 09:30 tot 17:30
Start inschrijfperiode: 
vrijdag, 21 februari, 2020
Einde inschrijfperiode: 
maandag, 31 augustus, 2020
Totale capaciteit: 
14
Beschikbare plaatsen: 
8

Registreer voor Samen verder na de diagnose dementie

Graag invullen indien niet bekend bij PgD.