donderdag, 27 juli 2023

De afgelopen maanden hebben Amy van Doormaal en ik met veel plezier gewerkt aan het schrijven van een ACT-protocol dat toepasbaar is in de ouderenzorg. ACT is ons inziens heel geschikt voor ouderen; deze groep krijgt vaak te maken met verlieservaringen, rolveranderingen of een toekomst die heel anders blijkt te zijn dan ze voor ogen hadden. ACT helpt om de veerkracht te vergroten.
 
Wij hebben beiden een ACT groep als pilot gedraaid voor naasten van mensen met cognitieve stoornissen. De eerste resultaten zijn zeer positief! Een greep uit de reacties van onze deelnemers die een partner hebben met bijvoorbeeld dementie, Parkinson, afasie:
 
‘je wordt er rijker van’
‘het heeft me een veel rustiger gevoel gegeven’
‘ik ben sterker, relativeer beter en ben in staat keuzes te maken, wat zowel mij als de relatie met mijn partner dagelijks ten goede komt’
 
De deelnemers hebben gemerkt dat ze meer zelfvertrouwen hebben gekregen over hoe ze met de situatie om moeten gaan en ze worstelen / piekeren minder over de situatie en slapen beter. Wow! 
 
Wordt dus vervolgd in het najaar.

Noot van de redactie: uiterlijk oktober start de inschrijving voor nieuwe edities van de PgD cursus ACT bij ouderen.

developed by