woensdag, 26 juli 2023

Het toekomstvisiedocument voor de ouderenzorg, WOZO, staat er bol van: meer digitaal, meer thuis en meer eigen regie. De overheid, managers, verzekeraars, allemaal lijken ze dol op technologische ontwikkelingen en eHealth. ‘Een panacee voor tekort aan personeel! Dé manier om langer zelfstandig thuis te wonen! Doet recht aan de wensen van ouderen om eigen regie te voeren en autonoom te zijn!’. Psychologen lopen niet voorop, zo lijkt het. Tijd om ons eens goed te verdiepen in dit onderwerp. 

Want wat vinden wij van e-health? Vinden we er uberhaupt al iets van of houden we ons er nog helemaal niet mee bezig? Liggen de kansen voor het oprapen of blijkt het in praktijk toch minder bruikbaar dan gedacht? Past dit wel bij onze werkwijze en doelgroep? Vraagt het specifieke aanpassingen om het bruikbaar en nuttig te maken Of voldoet het niet aan onze wens om persoonsgericht en te relationeel werken? Wat is er beschikbaar en werkt dat ook goed? Wat vinden de ouderen er zelf van? En als je dan een idee hebt voor een e-health toepassing, hoe zit het dan met financiering en ontwikkeling? Zijn er do's en dont's bekend? Is het wenselijk om hier als psychologen een bijdrage aan te leveren?

Zoals je leest roept het allerlei interessante vragen op. Om hier mee aan de slag te gaan, organiseert de PgD 27 september een studiemiddag over dit onderwerp. Het doel van deze studiemiddag is vooral meningsvormend, brainstormend en activerend. Samen met onze sprekers Hannah Christie (psycholoog en onderzoeker) en Frank Driessen (piog bij Novicare) staan we stil bij de ethische, inhoudelijke en organisatorische aspecten van e-health.
Om vooraf input te verzamelen, zijn we benieuwd naar jullie ideeen over e-health. We willen je vragen om deze vragenlijst in te vullen. Dit mag ook als je niet naar de studiemiddag kan komen.

Gegrepen door de vele vragen die dit onderwerp oproept? Je kan je hier inschrijven.

En wie weet, zien we elkaar 27 esptember in Bussum!

developed by