Het belang van nabijheid en afstand
Een mooi voorbeeld van kennis delen: Het artikel van Jannet van Klaveren in Denkbeeld over de wisselwerking tussen persoonlijke ervaringen en je rol en kennis als hulpverlener.

Eindelijk is mijn artikel gepubliceerd! Best spannend om zo’n persoonlijk verhaal te delen met de buitenwereld en nu ook met de collega’s van het PgD. Ik geloof dat je in je vak als psycholoog altijd jezelf meeneemt, dus ook de ervaringen die jij persoonlijk meemaakt. Tijdens het dementieproces van mijn eigen oma merkte ik dat dit proces ook invloed had op mijn rol als psycholoog en andersom. Kort na oma's overlijden merkte ik de behoefte om hier iets over te schrijven. Gelukkig vond mijn moeder dat ook een goed idee. Afgelopen oudejaarsavond heb ik een mooi, diepgaand gesprek gehad met haar. Dit gesprek ging over de dementie van mijn oma, maar ook over oma's rol als moeder voor mijn moeder. Wat voor jeugd heeft mijn moeder eigenlijk gehad met mijn oma als haar moeder? Deze informatie heeft ervoor gezorgd dat ik beter begrijp waar ik vandaan kom en dat heeft ook invloed op hoe ik werk als psycholoog. Ik wil jullie uitdagen om ook eens na te denken over waar je vandaan komt, wat je in je persoonlijke leven meemaakt en welke invloed dit heeft op jouw rol als psycholoog. Je neemt jezelf namelijk mee in dit prachtige vak! Wil je reageren hierop? Mail me gerust op info@jannetvanklaveren.nl.
Het artikel vind je als bijlage bij dit stuk.
Bron: van Klaveren, J. Het belang van nabijheid én afstand. Denkbeeld 35, 8–11 (2023). https://doi.org/10.1007/s12428-023-1584-zld
Over Denkbeeld: Denkbeeld, vakblad over dementie, is een populairwetenschappelijk blad dat zich richt op (de zorg voor) de mens met dementie. Het slaat een brug tussen theorie en praktijk om zo bij te dragen aan een betere kwaliteit van leven van mensen met dementie en aan deskundigheidsbevordering van (aankomende) professionals in de dementiezorg. Het blad doet dit door te informeren over nieuwe ontwikkelingen, de lezers aan het denken te zetten over hun vak, hen op nieuwe ideeën te brengen in hun dagelijks werk en hen te inspireren. Centraal staat de relatie tussen zorgverlener en cliënt.
Ben jij als ouderenpsycholoog geïnteresseerd in familiegeschiedenissen en welke rol deze spelen bij het gedrag van oudere cliënten en in de omgang met hun familie? Wil je, net als Jannet, op zoek naar patronen binnen jouw eigen familie en hoe je die meeneemt in je werk? Ben je op zoek naar methodiek waardoor je beter leert werken met families of paren? Dan is de cursus Familiesystemen van ouderen iets voor jou. In juni 2024 start er weer een groep. Kijk hier voor meer informatie.
op: 20 september 2023