woensdag, 6 maart 2024

In het preventieakkoord, dat in 2018 is afgesloten, wordt ingezet op minder rokers in Nederland. Om zo gezondheidsschade en zorgkosten te verminderen. Hiervoor zijn een aantal acties bedacht die helpen om dit te behalen.

Een van deze acties is het inzetten op geheel rookvrije zorg vanaf 2030. Wat wordt hiermee bedoeld? in het preventie akkoord staat het volgende:

  • Rookvrije gebouwen en terreinen.
  • Zorgprofessionals en andere medewerkers in de zorg roken niet onder werktijd en zijn ook niet herkenbaar als roker op hun werkplek.
  • Zorgprofessionals en andere medewerkers in de zorg kunnen desgewenst worden ondersteund bij het stoppen met roken.
  • Patiënten worden gediagnosticeerd in hun eventuele rookgedrag en kunnen actief en bij herhaling worden ondersteund richting stoppen met roken.
  • Ook in de ambulante setting kunnen zorgprofessionals en medewerkers hun werk rookvrij doen (bijvoorbeeld bij huisbezoek, ontwikkelen van een ‘rookvrije werkplek’).
  • Leveranciers aan de zorg ( zoals taxichauffeurs, schilders, wasserijen, groothandels) worden actief gewezen op het rookvrij beleid van de zorgaanbieder en worden hier door hen ook aan gehouden.
  • In alle communicatie-uitingen van de zorginstelling (oa afspraakbrief, folders, borden met huisregels op het terrein) wordt het rookvrij beleid uitgedragen.

De website Rookvrije Zorginstellingen - Rookvrije Zorg bied een toolkit aan om hier mee aan de slag te gaan binnen je instelling en deelt voorbeelden van instellingen die hier al stappen in aan het zetten zijn.  

Vanuit gezondheidsperspectief een mooi streven. Maar wat betekent dit voor de oudere wonend in een verpleeghuis? Hoe kun je blijven aansluiten bij wensen en behoeften op dit gebied? Blijft er ruimte voor maatwerk of wordt dit een dwingend perspectief? Hoe gaan we hier als psychologen mee om in de praktijk? Tijdens de studiemiddag van 22 maart gaan we in gesprek over roken en drinken in instellingen en komt deze invalshoek ook aan bod. Kom je mee praten? Schrijf je dan hier in.   

Bronnen:

developed by