woensdag, 14 februari 2024

Met dit schrijven nodigen we ook PgD leden van harte uit om kopij aan te leveren.

In het Tijdschrift voor Ouderenpsychologie staat praktijkgerichte wetenschappelijke kennisverspreiding van de ouderenpsychologie centraal. Ook beogen we met onze rubrieken een kritische, wetenschappelijke attitude onder psychologen werkzaam met ouderenzorg (o.a. in de GGz, verpleeghuizen/rustoorden/woonzorgcentra, ziekenhuizen, vrijgevestigde praktijk) verder te bewerkstelligen. Dit alles voor het vertalen van praktijkproblemen in wetenschappelijke onderzoeksvragen en het vertalen van wetenschappelijke onderzoeksresultaten naar de praktijk van de ouderenzorg. Met dit tijdschrift hopen we bij te dragen aan de profilering van zowel de ouderenpsychologie als de ouderenpsycholoog in Nederland en België. Daarnaast kan dit praktijkgericht wetenschappelijk tijdschrift voor ouderenpsychologen stimulerend werken op het zelf uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek en bijdragen aan intensivering van de onderlinge samenwerking binnen en tussen de verpleeghuissetting en GGz. Dit alles voor een stevige positie van de ouderenpsycholoog als in de Nederlandse en Belgische zorg. 

Het Tijdschrift voor Ouderenpsychologie is in een samenwerking met het Nederlands Instituut van Psychologen en Gompel & Svacina uitgevers tot stand gekomen en heeft een onafhankelijke redactieraad met een collegiale toetsing om de ingezonden kopij te beoordelen. Het tijdschrift heeft bij haar aftrap in 2024 circa 1200 abonnees, verschijnt vier keer per jaar in zowel een papieren versie als een digitale versie en bestaat uit de volgende rubrieken:

1.    Oorspronkelijk artikel 
2.    Korte bijdrage 
3.    Klinische lessen
4.    Gevalsbeschrijvingen
5.    Critical Appraisal of a Topic (CAT)
6.    Onderzoeksprotocollen
7.    Boekbesprekingen
8.    Slijpsteen voor de geest

In bijlage ‘Richtlijnen auteurs’ worden bovenstaande rubrieken nader uitgewerkt. Verder is er de mogelijkheid om eerder gepubliceerde manuscripten in Engelstalige tijdschriften met toestemming van het tijdschrift en relevant voor het Nederlands en Belgisch vakgebied van de ouderenpsychologie in het Nederlands en doorgaans ingekort, aan te bieden aan onze redactieraad.

De redactieraad van het Tijdschrift voor Ouderenpsychologie bestaat uit:

Hoofdredacteur: Prof. dr. Bas van Alphen 
Adjunct-hoofdredacteur: Dr. Anna-Eva Prick 

Redactieleden:
Dr. Lies van Assche 
Dr. Han Diesfeldt  
Dr. Silvia van Dijk 
Dr. Esther Hoogenhout 
Dr. Henriette van der Roest 
Drs. Luc van de Ven 
Prof. dr. Hilde Verbeek 
Dr. Arjan Videler 
Drs. Marja Vink 

U kunt uw manuscript en bijlagen per e-mail versturen naar: redactie@ouderenpsychologie.eu

Met vriendelijke groet, mede namens de gehele redactieraad

Prof. dr. Bas van Alphen,
Hoofdredacteur 

developed by