woensdag, 7 mei 2025

De vraag wat vernieuwende, kleinschalige woonvormen voor mensen met dementie nu zo anders doen, is al jarenlang onderwerp van studie van Hilde Verbeek, Hoogleraar Zorgomgeving van Kwetsbare Ouderen aan de Universiteit van Maastricht en voorzitter van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg. Zij studeerde psychologie en verplegingswetenschappen en promoveerde al in 2011op het thema ‘Dementiezorg opnieuw ontwerpen'. In de afgelopen jaren onderzocht zij hoe er gewerkt wordt op drie kleine zorglocaties, waar mensen met dementie wonen: Ouderenlandgoed Grootenhout, De Reigershoeve en ZorgErf Buiten-Land. Doel van het onderzoek was het kunnen benoemen van werkende elementen.  En dat is gelukt! Ze zijn kort samen te vatten in zes kopjes: Leven is beleven, Meedoen, Samen, Doen wat je wilt, Het gewone leven en Blijven reflecteren.

De uitkomsten van het onderzoek maken het mogelijk de werkzame elementen te implementeren in andere zorgorganisaties. Want niet de kleinschaligheid op zich blijkt van belang voor de ervaren kwaliteit van leven van bewoners en het werkplezier van de medewerkers, maar de manier waarop er gewerkt en gewoond wordt. De eerste stap naar verdere verspreiding van het gedachtengoed is een mooie website, ‘De werkende praktijken – Voluit leven met dementie’. Naast korte uitleg bevat de site filmpjes die duidelijk maken wat nu zo wezenlijk is. De site zal langzaam maar zeker verder gevuld worden, maar is hier al te zien.  

Vanuit de PgD kennen we De Reigershoeve al wat langer. Bestuurders Dieneke Smit en  Bernadette Willemse schreven een mooi hoofdstuk in het boek GEDRAGen over het in praktijk brengen van persoonsgerichte zorg. Het boek is een initiatief van de NIP-sectie Ouderenpsychologie, CCE en PgD en een bron van kennis en inspiratie voor alle collega's die streven naar mensgericht samenwerken rondom dementie. Samen organiseren we ook workshops. Een daarvan heet ‘Het zit in de muren’ en gaat over dynamiek in organisaties: wat gebeurt er in de samenwerking tussen diverse betrokkenen als er sprake is van langdurig en moeilijk beïnvloedbaar probleemgedrag en hoe kunnen we die dynamiek in de goede richting bijsturen? Deze workshop zal in september weer gegeven worden. 

Passend bij de belangstelling voor vernieuwende dementiezorg is ook de start van een nieuwe intervisiegroep: Mensgerichte dementiezorg. Hier kun je (digitaal) sparren over alle mogelijkheden die er zijn om mensen met dementie ook in de zorginstelling een waardevol leven te laten ervaren. Psychologische kennis is hierbij immers van grote waarde. 

 

 

Er zijn nog geen reacties.

developed by