Onderzoeksagenda Autisme bij ouderen
Werk je met ouderen waarbij er sprake is van (kenmerken van) autisme? En wil je, vanuit jouw kennis en ervaring input leveren over onderwerpen waar toekomstig onderzoek zich op moet richten?

Vul dan deze vragenlijst in van PersonaCura, het hoogspecialistisch centrum voor ouderenpsychiatrie van GGZ Breburg en Tranzo.
Onderzoek kan bijdragen aan het beter begrijpen van en aansluiten bij de behoeften, unieke talenten en kwetsbaarheden van ouderen met (kenmerken van) autisme en daarmee aan meer welbevinden.
De laatste jaren vindt er op het gebied van autisme een verschuiving plaats van een meer stoornis georiënteerde insteek vanuit het biomedische model naar een insteek die uitgaat van neurodiversiteit. Hierbij is de idee dat de hersenen van mensen met autisme zich anders ontwikkelen en anders werken. Dat maakt dat ze de wereld op een andere manier waarnemen en er ook op en andere manier aan deelnemen, maar dit betekent niet dat er sprake is van een stoornis of een defect.
Een andere recente ontwikkeling die hierbij aansluit, is de theorie van het voorspellende brein waar Gijs Lauret ons tijdens de PgD-studiemiddag ‘iedereen autistisch’ over verteld heeft en waar inmiddels ook een scholing over ontwikkeld is. Deze theorie gaat ervan uit dat informatieverwerking begint met een verwachting. Die verwachting wordt getoetst aan je waarnemingen. Als je verwachting niet uitkomt, wordt dit een ‘voorspellingsfout’ genoemd. Mensen willen het liefst zo min mogelijk voorspellingsfouten. We verschillen in hoe globaal of gedetailleerd onze verwachtingen zijn. De idee is dat mensen met kenmerken van autisme meer precieze/ gedetailleerde verwachtingen hebben. Hierdoor zijn er sneller voorspellingsfouten, wordt er meer stress ervaren en is er meer regiebehoefte. Deze theorie is nog slechts beperkt onderzocht.
Desalniettemin kan deze ‘andere manier van zijn’ wel lijdensdruk geven. Dan kan hulp en ondersteuning gewenst zijn. Er is nog relatief weinig bekend over de groep ouderen met autisme en waar zij mee geholpen zijn. Behandelinterventies die er zijn, zijn gericht op psycho-educatie, leren omgaan met autisme kenmerken en problemen die kunnen ontstaan als gevolg hiervan. Deze interventies zijn hoofdzakelijk ontwikkeld voor kinderen en/of volwassenen en kunnen niet zonder meer toegepast worden bij ouderen. Meer onderzoek is dus zeer gewenst.
PersonaCura en Tranzo zijn bezig om een onderzoeksagenda ‘Autisme bij ouderen’ op te stellen. Het doel van de huidige vragenlijst is om de 10 belangrijkste onderzoeksthema’s te identificeren op het gebied van autisme bij ouderen. Om ervoor te zorgen dat de agenda niet alleen wordt opgesteld vanuit het perspectief van wetenschappers, willen ze ook heel graag input verzamelen bij ouderen volwassenen met autisme, naasten, zorgprofessionals en andere belanghebbenden op dit gebied. De vragenlijst vind je hier.
Er zijn nog geen reacties.
Ga naar de loginpagina
op: 7 mei 2025