vrijdag, 9 juli 2021

De Reigershoeve is opgericht door Dieneke en Henk Smit, dochter en vader. Op 1 oktober 2013 opende het zijn deuren. Bernadette is ouderenpsycholoog, heeft in die rol lange tijd bij Amaris zorggroep gewerkt. Ze combineerde haar taken in de ouderzorg met een baan als onderzoeker bij het Trimbos-instituut. Later was ze daar hoofd van het Programma Ouderen. Ze promoveerde op het onderwerp persoonsgerichte zorg voor mensen met dementie en wat verzorgenden nodig hebben om die optimaal te bieden. Dieneke en Bernadette hebben lang samen gewerkt op het Trimbos instituut en toen Henk met pensioen ging werd Bernadette op 1 september 2019 is bestuurder van De Reigershoeve, een ‘buitengewone zorgboerderij voor mensen met dementie’. Om daar natuurlijk al vrij snel in de Coronacrisis terecht te komen (zie https://www.dementie.nl/nieuws/goed-communiceren-en-begrip-tonen-dat-maakt-het-verschil). Kortom, voldoende aanleiding voor een boeiend werkbezoek!

Bij een kop koffie vertelt Bernadette hoe de visie van De Reigershoeve in alles zichtbaar, merkbaar en voelbaar is. De behoeften en gewoontes van mensen met dementie (bewoners en bezoekers van de dagbesteding) staan centraal. Ze krijgen ondersteuning om de dag prettig en zinvol te besteden, de medewerkers hebben verstand van zaken en iedereen werkt nauw samen met familie en vrienden van bewoners, zo vermeldt de website. Daarbij hoort ook een bepaalde manier van besturen, zo vertelt Bernadette. Vooral niet denken dat je zelf alles beter weet, laagdrempelig zijn in het contact, ‘ja’ zeggen tenzij in de praktijk is gebleken dat het niet werkt en een enorme nieuwsgierigheid aan de dag leggen naar hoe alles loopt.

Na een prettig gesprek volgt de minstens zo leerzame rondleiding. Buiten aan de koffie met de vrijwilligers, die de tuin onderhouden, een bezichtiging van ontmoetingsplek De Vrolijke Merrie en een rondgang langs de woningen. In een van de huiskamers raken we aan de praat met enkele bewoners. Ze zijn tevreden, zo zeggen ze spontaan, voelen zich vrij en thuis. Dan lopen er enkele kippen pontificaal de huiskamer binnen. ‘Ben je blij met de kippen?’ vraagt Bernadette aan de zorgmedewerker van dienst. ‘Niet altijd’ zegt deze en de kippen onderstrepen direct haar woorden: een spoor van kippenstront verschijnt op de vloer. ‘Bah, die vieze beesten’ moppert een van de dames aan tafel. Ze jaagt de kippen naar buiten, loopt naar de keuken, pakt een doekje en boent net zo lang tot alle stront weg is. De zorgmedewerker, Bernadette, Irène en ik staan erbij en kijken ernaar. Het is duidelijk wie hier de touwtjes in handen heeft.
 

developed by