woensdag, 16 november 2022

Op 28 september vond de eerste editie plaats van de ‘Introductie werken in de ouderenzorg’. Deze dag is in het leven geroepen door Daphne Bui – von Dulmen Krumpelmann, Ilse Boersema en mijzelf, vanuit de gemeenschappelijke ervaring dat een masteropleiding psychologie je geenszins voorbereid op het werken in de ouderenzorg. Inmiddels zijn we alle drie heel wat werkervaring rijker, maar de eerste overrompelende werkweken zit bij ieder van ons nog fris in het geheugen! Vol enthousiasme hebben we daarom gewerkt aan een dag waarin we (bijna) alles behandelen wat wij graag hadden willen weten bij onze start in de ouderenzorg. Met daarbij als belangrijkste doel: Het versterken en behouden van je veerkracht als beginnend ouderenpsycholoog.

En we zijn best een beetje trots op het resultaat. Wat was het een leuke dag, met een hele enthousiaste, bevlogen groep jonge psychologen die elk op hun eigen manier zoekende zijn naar hun rol en positie binnen de ouderenzorg. Een greep uit de reacties:

“De dag biedt én inzicht in dat het gevoel van zwemmen en onzekerheid heel breed herkend wordt en geeft meer handvatten waar kennis vandaan te halen”

“Je voelt je gesteund/gehoord door medestarters”

“Het geeft vertrouwen in wat je doet. Met name door het bespreken van moeilijkheden waar meer mensen mee zitten”

De uitwisseling van ervaringen bleek erg waardevol en belangrijk. Het raakte ons hoe startende ouderenpsychologen in het diepe worden gegooid, hoeveel ze op hun bordje krijgen en hoe vaak ze er alleen voor staan. Daarom ook de oproep: Zorg goed voor je nieuwe collega’s! De introductiedag beoogt beginnende collega’s aan te trekken en te behouden binnen de ouderenzorg, door middel van enthousiasmering, geruststelling, het vergroten van de persoonlijke veerkracht en het bieden van een routekaart voor nascholing. Maar het grootste effect behalen we toch op de werkvloer: Laat je nieuwe collega meekijken, trek samen op, vraag regelmatig hoe het gaat, biedt werkbegeleiding, intervisie en supervisie, wijs op belangrijke scholingen. Zo laten we deze gedreven professionals zich welkom voelen in het werkveld en helpen we hen hun enthousiasme voor het vak te behouden.

Gezien de belangstelling zal de introductiedag periodiek worden georganiseerd. De eerstvolgende editie is op 15 februari 2023. De introductie is bestemd voor beginnend ouderenpsychologen en het beste te volgen in het eerste half jaar dat ze aan het werk zijn. Ook stagiaires psychologie of psychologen die een werkervaringsplek hebben in de ouderenzorg zijn van harte welkom. Voor hen geldt dat zij minimaal een maand ingewerkt moeten zijn. Deze introductiedag is voor een mooie aanvulling, maar nadrukkelijk geen vervanging van een inwerkschema of stagebegeleiding.
 

developed by