Cursus voor Gz-psychologen of masterpsychologen ZorgSpectrum​.

Ouderen krijgen vroeg of laat te maken met verlieservaringen, met rolveranderingen en/of het vooruitzicht op een toekomst die heel anders blijkt te zijn dan ze voor ogen hadden. Bijvoorbeeld het overlijden van een dierbare, de ontwikkeling van een dementie of een andere chronische ziekte kan behoorlijk ontwrichtend zijn. Tegelijkertijd hebben ouderen een breed ontwikkeld arsenaal aan levenservaringen, kennis en inzichten, die zij kunnen inzetten om meer psychologische flexibiliteit te ontwikkelen.

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) blijkt dan ook goed aan te sluiten bij behoeften en mogelijkheden van ouderen. ACT is een derde generatie gedragstherapie die voortbouwt op de klassieke gedragstherapie van Skinner. ACT blijkt effectief bij uiteenlopende klachten, omdat het een transdiagnostische therapievorm is. Het model van ACT bestaat uit zes processen: Het Hier en Nu, Waarden, Toegewijde Actie, Zelf als Context, Defusie en Acceptatie. Gezamenlijk zorgen oefeningen en metaforen uit deze processen voor meer psychologische flexibiliteit.

Tijdens deze 3-daagse cursus word je meegenomen in de wereld van ACT en leer je deze therapie te integreren in je huidige werk door te doen. Je maakt kennis met het ACT model en de zes processen van psychologische (in)flexibiliteit aan de hand van theorie en praktische oefeningen. De cursus is een introductie op ACT, waarbij er specifiek aandacht is voor de toepassing bij ouderen. De cursus is ook zeer geschikt voor psychologen die ACT al kennen, maar meer tot actie willen komen.

Let op zelf aan te schaffen of te lenen literatuur: Het ACT basisboek, De ultieme gids voor professionals. Gijs Jansen (2023). of Time to ACT! Het basisboek voor professionals. Gijs Jansen en Tim Batink (2018)

Einde inschrijfperiode

U kunt niet meer inschrijven voor dit event

Informatie:

Type evenement Cursus
Toegankelijk voor gz-psycholoog
piog
master psycholoog met minimaal 3 jaar ervaring
Kosten voor leden €395
Kosten voor niet leden €790
Prijs is incl. een deel van het cursusmateriaal en vegetarische lunch
Locatie ZorgSpectrum Advies en support
Archimedesbaan 18-A
3439 ME Nieuwegein
Datum evenement woensdag, 29 mei 2024
t/m woensdag, 4 september 2024
Tijdstip: 09.30-16.30
Totaal beschikbare plaatsen: 14
Ingeschreven deelnemers: 14
Start inschrijfperiode: maandag, 9 oktober 2023
Einde inschrijfperiode: maandag, 8 april 2024

Studielast:

Aanwezigheid: 24 uur
Voorbereiding: 8 uur
Totaal: 32 uur

Programma

woensdag, 29 mei 2024

09.30-16.30

Dag 1: ACT-model, vergroten psychologische flexibiliteit, acceptatie en defusie

woensdag, 12 juni 2024

09.30-16.30

Dag 2: mindfulness, zelf-als context, waarden, toegewijde actie 

woensdag, 4 september 2024

09.30-16.30

Dag 3: casus conceptualisatie en ervaren, oefenen

developed by