woensdag, 7 augustus 2024

Het boek, waarin verschillende auteurs hun visie, kennis en ervaringen delen, beoogt een wat andere kijk te bewerkstelligen op wat we ‘probleemgedrag bij mensen met dementie’ noemen. Uit een aantal studies komt naar voren dat er winst te behalen is met een goede visie in de organisatie, goede interdiscipliniare samenwerking en psychologen en orthopedagogen die staan voor hun vak, verantwoordelijkheid nemen en verbinden. De richtlijn van Verenso en het NIP geeft bovendien aan dat psychofarmaca lang niet altijd een passende oplossing bieden en dat we een brede analyse moeten maken en daarbij mensen die een persoonlijke relatie met de de client hebben goed betrekken. In de waan van de dag slaan we nog wel eens stappen over of blijkt er chaotisch gehandeld te worden. Dan verdwijnen de levensloop, de behoeften of de familie nogal eens helemaal naar de achtergrond.  

De drie organisaties hopen de komende tijd de aandacht te blijven vestigen op deze mens-, behoefte- en contextgerichte kijk op gedrag van mensen met dementie. Na de publicatie van het boek GEDRAGen eind september 2023 waren er dit jaar een aantal vervolgstappen om het gedachtegoed verder uit te dragen. 

Het CCE heeft drie podcasts gemaakt onder de titel Expert Tales. Esmaralda van ’t Net gaat in gesprek met een aantal auteurs van het boek.  

  1. Vertragen en Verbinden, met Amy van Doornmaal en Henriëtte Ettema over gedrag bij dementie, het belang van samenwerken en de noodzaak van methodisch werken.  

  1. Meervoudig en Wederkerig, met Maritza Allewijn en Anita Dortmans over wederkerigheid bij het zorgen voor mensen met dementie, rouw in de VVT en creatieve oplossingen. 

  1. Bewegen in de Teamdynamieken, met Vanessa Olivier-Pijpers over wat je kunt doen als je vastloopt. Ze geeft praktische handvatten voor zorgprofessionals, met aandacht voor de cliënt en het team. 

Op 3 juli jl. vond op het kantoor van het CCE in Utrecht een workshop plaats voor psychologen/orthopedagogen in de ouderenzorg. Elf enthousiaste collega’s gingen actief met elkaar aan de slag met verschillende thema’s uit GEDRAGen via daarbij passende werkvormen.  

- Mensgerichte visie op zorg voor mensen met dementie: Cross the line: voor welke waarden staat jouw organisatie en hoe worden die waarden zichtbaar? Pitchen: Hoe zouden collega's op een feestje hun zorgorganisatie aanprijzen als daar een goede, mensgerichte visie in praktijk gebracht werd? Waar liggen verbetermogelijkheden?  

- Breed en meervoudig kijken en goed samenwerken: Terugblik van een van de cursisten op een clientsituatie waarin complex gedrag speelde aan de hand van de vraag: wat heeft goed gewerkt? Het belang van openheid, soms vertragen, soms snel reageren, goede communicatie en uithoudingsvermogen. 

- Verbindend begeleiden: Observatie bij een demonstratiegesprek. Hoe kan je als psycholoog in een gesprek met een verzorgende met behulp van verbindingstaal, oprechte belangstelling en socratische technieken helpen verbinden? Hoe versterk je zo de verbinding tussen teamleden onderling, met client en familie, met de visie van de instelling en met jou als psycholoog? En wanneer raak je juist de verbinding kwijt? 

- Herkennen van organisatiedynamieken: Welke dynamieken herkennen wij in de samenwerking als problemen langer aanhouden? Welke dynamiek gaat er schuil achter kenmerkende reacties van betrokkenen? 

Het was een levendige en hoopvolle middag. Ook als vakgenoten staan we samen sterker dan ieder voor zich. Geïnspireerd en gemotiveerd om anders te kijken naar ‘probleem’gedrag gaan we de zomer in! 

We hopen regelmatig workshops te gaan organiseren rondom GEDRAGen, verspreid over het land en met diverse enthousiaste docenten, die we ook weer werven via de workshops en die we ambassadeurs kunnen noemen. Op de PgD-site starten we een kennisdossier waarin we ondersteunende informatie verzamelen. Bij voldoende belangstelling starten we een digitale intervisiegroep.  

Ben jij er ook van overtuigd dat we anders, beter en mensgerichter kunnen (samen)werken rondom mensen met dementie? Zodat zij, hun familie en zorgverleners zich GEDRAGen weten? Wil je een workshop bijwonen of zelf geven? Laat het weten via info@pgdexpertise.nl. 

NB: De workshop gaat begin 2025 in herhaling. Schrijf je hier in.

developed by