dinsdag, 5 december 2023

Eind december vertrekt GZ-psycholoog Marije Veenstra naar Bonaire om daar in de ouderenzorg te gaan werken. Zij zal ons via de nieuwsbrief meenemen in haar ervaringen op het eiland. Hieronder alvast een introductie. 

Bon dia allemaal,
Het is bijna zo ver! Wij vertrekken eind december voor minimaal 1,5 jaar met het gezin naar Bonaire. Wat een avontuur, de laatste voorbereidingen zijn in volle gang. Het is spannend, maar we kijken er ook erg naar uit. 

Ik ben erg gecharmeerd van het eiland en de mensen die er wonen. De cultuur en de manier van leven spreken me enorm aan. Het doet me ergens een beetje denken aan Groningen, waar ik opgegroeid ben. Gekke vergelijking misschien, maar een bepaalde mate van saamhorigheid, geslotenheid en nuchterheid meen ik te herkennen. 

Ik neem jullie even mee terug in de tijd. In februari 2023 ben ik kennis gaan maken met mensen die op Bonaire in de (ouderen)zorg werken. Om me te oriënteren op werken op het eiland, om kennis te maken met de psychische zorg en de ouderenzorg, om te horen hoe het er aan toe gaat en welke vragen er zoal liggen voor de psycholoog. En het bleek bijna to good to be true: ze gingen binnenkort op zoek naar een psycholoog met affiniteit met ouderen. Met veel plezier heb ik gesolliciteerd op de functie van Medisch GZ-psycholoog. Voor velen die mij kennen geen verrassing meer, maar; yes ik ben aangenomen!! 

Vanaf januari ga ik aan de slag op het eiland. De focus van mijn werk zal liggen op (oudere) cliënten met neurocognitieve functiestoornissen. Ik ga bijdragen aan de recent opgezette geheugenpoli en daarnaast ben ik ook verantwoordelijk voor psychologische behandeling van cliënten met chronische problematiek op zowel somatisch en/of geriatrisch en/of psychiatrisch vlak. Kortom: een veelomvattende functie. Mijn werkterrein is deels intramuraal (in het verpleeghuis en in het ziekenhuis) en deels extramuraal (psychiatrie poli en huisbezoeken). 

Ik kijk er naar uit en ben ook benieuwd hoe het allemaal gaat zijn. In een andere cultuur verlopen dingen net anders, gelden andere perspectieven; ik kijk graag met open blik, voeg in en probeer aan te sluiten bij de ander. Leuk dat ik jullie op deze manier een beetje mee kan nemen in de ervaringen, 

Tot snel weer, hartelijke groeten,
Marije 
 

developed by