De GIP nog altijd populair?
Ken jij de GIP?

Met enige regelmaat krijg ik als kennismakelaar vragen over de GIP. Voor de (jongere) collega’s die hem niet kennen, de Gedragsobservatieschaal voor de Intramurale Psychogeriatrie (GIP) is een observatieschaal die bedoeld is om verschillende aspecten van stemming, cognitie en sociaal gedrag te meten. Het is een lijst die, toen ik begon met werken in het verpleeghuis (jaren geleden) nog veelvuldig gebruikt werd.
Hoofdzakelijk gaan deze vragen over het scoringsformulier wat ooit door Han Diesfeldt (oud PgD directeur) is ontwikkeld. Dit scoringsformulier is zo gemaakt dat je, na het invullen, een normscores krijgt voor de verschillende schalen. De normen in dit formulier zijn gebaseerd op een proefschrift van Jos de Jonghe uit 1997 en dus sterk verouderd. Dat maakt dat we afraden om deze nog te gebruiken; zie ook Neuropsychologische-diagnostiek-bij-ouderen van Ouderenpsychologie Noord. Han Diesfeldt raad aan om, wanneer je de GIP toch wilt gebruiken, dan voor de eigen instelling actuele normen te verzamelen. Al vanaf dertig deelnemers heb je bruikbare vergelijkingsgegevens, en worden gegevens voor grotere aantallen steeds betrouwbaarder.
Een uitvraag via een NIP regio groep in 2022, liet zien dat de GIP in die regio bijna niet meer gebruikt werd. Een enkele keer wel maar dan kwalitatief, zonder normen. En toch blijft de vraag enkele malen per jaar terug keren. Zo ook nu.
In dit geval gaat het specifiek om de GIP28; een verkorte versie van de volledige GIP. De vraag is of er mensen zijn met ervaringen met de GIP28 en of er nog exemplaren van te verkrijgen zijn?
We horen heel graag of jullie nog gebruik maken van de GIP, en in het bijzonder de GIP28 en of jullie van die laatste weten of deze nog ergens te verkrijgen is.
Er zijn nog geen reacties.
Ga naar de loginpagina