dinsdag, 20 december 2022

En daar dan digitaal samen te komen met gezellige en enthousiaste collega’s om ons vak te vieren. Zo’n dertig mensen namen deel aan het onderdeel Maak het verschil! Ze kregen de opdracht om in kleine groepen in korte tijd een presentatie te maken aan de hand van de structuur van TED-talk ontwikkelaar Chris Anderson:

 1. Bedenk welk idee je wilt presenteren
 2. Zet het idee om in een aansprekende oneliner
 3. Creëer nieuwsgierigheid, maak mensen bewust van een gat in hun kennis
 4. Onderbouw je idee in 3 stappen, sluit aan bij wat je publiek al weet
 5. Gebruik een metafoor
 6. Geef aan voor wie het idee van belang is. Voor wie is het een ‘gift’?

Het resultaat was verbluffend: vier collega’s presenteerden in een notendop met veel elan uiteenlopende ideeën: een vacaturetekst voor een nieuwe collega, een pleidooi voor multidisciplinair samenwerken aan de hand van een methodiek, een pleidooi voor de psycholoog als regiebehandelaar en de presentatie van een 24-uurs bioritmeklok voor bewoners van zorginstellingen. De soms nog heersende onzekerheid over presentatieskills binnen onze beroepsgroep blijkt dus volkomen misplaatst!

Hoogtepunt van de bijeenkomst was uiteraard de bekendmaking van de winnaar van de PgD-Kennisdeler Award 2022 door kersvers bestuurslid Margje Mahler. Er waren dit jaar veel en kwalitatief goede inzendingen:

 • Beweging 3.0: Een scholing over probleemgedrag
 • Coloriet: Een observatieformulier voor interacties in de woonkamer
 • Innoforte/ParaGo: Een omgevingsscan op basis van belevingsgerichte- en omgevingszorg.
 • Sint Josefoord: Een klok die slaappatroon van ouderen weergeeft.
 • Marga Klompé: Een kaartje ter ondersteuning van methodisch werken aan probleemgedrag
 • Noorderbreedte: Een werkwijze voor het opleiden van psychologen binnen de ouderenzorg  
 • PIOGs GERION groep 2022: Een folder over effect van oorlog op ouderen.  
 • Quarijn: Een interactieve dementie training gericht op zorgteams

Van de genomineerden Noorderbreedte, PIOGs en Quarijn kregen de PIOGs een eervolle vermelding. Zij laten zien dat psychologen in de ouderenzorg goed kunnen inspelen op de actualiteit en kennis kunnen delen die heel direct bruikbaar is voor zorgverleners in de ouderenzorg. De winnaar van de Award is dit jaar Quarijn. De jury (het bestuur van de PgD) prees het uitgebreide lesprogramma, dat niet alleen kennis wil overbrengen, maar ook enthousiasme en interactie over de thema’s. Juist verzorgenden vinden het heel fijn om op deze manier mogelijk wat theoretische, droge of complexe lesstof tot zich te nemen. De prijs werd door de collega’s van Quarijn met gejuich ontvangen: zij waren op dat moment samen ingelogd vanaf hun eigen kerstborrel.

In de komende tijd zal Marieke Sikkes, kennismakelaar van de PgD en coördinator van het kennisdelerproject, met de inzenders overleggen hoe de inzendingen via de site van de PgD gedeeld kunnen worden.

 

 

 

Card image cap
door: Maritza Allewijn
op: 20 december 2022

Ander nieuws

developed by