donderdag, 27 juli 2023

Aan enthousiasme en basiskennis geen gebrek, maar om echt goed te worden in het vak is er uiteraard meer nodig. Het liefst stroom je snel in in een gz-opleidingsplaats, maar helaas is daar nog steeds een gebrek aan.

De PgD spant zich in om eraan bij te dragen dat nieuwe collega’s een warm welkom krijgen in het vak en hun ondersteuning en leerproces optimaal kunnen organiseren. Dit doen we in samenwerking met het NIP (Sectie ouderenpsychologie) en GERION, instituut voor onderwijs aan universitair en HBO opgeleide professionals werkzaam in de ouderenzorg van de VU in Amsterdam.

Een goede start is de Introductiedag volgen bij de PgD. De dag is opgezet door collega’s die zelf informatie misten bij de start van hun loopbaan. Thema’s zijn onder meer het organiseren van je werk, plannen van passende scholingen, maar ook het stellen van grenzen en omgaan met onzekerheid. En je leert meteen een aantal andere starters in het vak kennen. ‘Heel prettige scholingsdag! Praktisch, herkenbaar, concreet, laagdrempelig en informatief. Echt voor alle startende ouderenpsychologen een grote toevoeging’, schrijft een van de deelnemers op het evaluatieformulier. De introductiedag staat ‘on demand’ op de website. Zodra er voldoende deelnemers zijn, prikken we een datum. Dus geef je snel hier op.

GERION organiseert een uitgebreide, 5-daagse basiscursus voor startende psychologen in de ouderenzorg. De editie die in september start is helaas vol, maar je kunt alvast hier kenbaar maken belangstelling te hebben. In deze cursus oefen je allerlei vaardigheden die in het dagelijks werk nodig zijn en leer te werken met de kennis uit het handboek Ouderenpsychologie.

In vervolg hierop raden we je aan bij de PgD de cursussen Psychologisch handelen bij Probleemgedrag en Begeleiden van Verzorgende Teams te volgen. Ten slotte willen we jullie wijzen op het grote belang van werkbegeleiding op de werkplek en supervisie. Ook voor supervisie kun je bij de PgD terecht. Het NIP heeft een prachtige handreiking gemaakt waarin de begeleiding die masters moeten krijgen duidelijk uiteengezet wordt.

Kortom: Alle mogelijkheden om een goede start te maken. En het leuke van werken als psycholoog in de ouderenzorg: het vak is zeer veelzijdig en sterk in ontwikkeling, dus je kan altijd blijven leren!

developed by